Zeg ‘Lauwersmeer’ en de ogen van natuurliefhebbers gaan twinkelen. Hier, op de grens van Groningen en Friesland, kun je talloze vogels spotten: ganzen, lepelaars, flamingo’s en zelfs de zeearend. Onder protest van natuurliefhebbers werd in 1969 de Lauwerszee met een dijk van de Waddenzee afgesloten. Er verdween een stukje zee, maar er kwam ook weer nieuwe natuur voor in de plaats: het Lauwersmeer. In 2003 kreeg het de status van nationaal park. Het gebied is beroemd om de talloze vogelsoorten. Er grazen runderen en paarden en er groeien orchideeën. Vergeet de verrekijker niet, de kans is groot dat u wild en vogels tegenkomt.
Meer informatie >>Deze route voert door de uiterste zuidoosthoek van Friesland, een gedeelte van de provincie waar geen Fries wordt gesproken; deze route heet dan ook geen ‘paad’ maar een ‘route’. In het noorden ligt het laatste nog niet afgegraven hoogveen; in het zuiden het wold of woud. Hierbij wordt vermoedelijk het Drents-Friese Wold bedoeld, een uitgestrekt gebied van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Dit gebied tussen Appelscha en Diever is sinds het jaar 2000 een 6100 ha groot nationaal park. De bossen onder Appelscha, waar u doorheen komt, horen hier ook bij.
Meer informatie >>Midden in het weidse Friese landschap ligt de oude stolpboerderij De Veenpolder Van Echten. De bijzondere en inspirerende omgeving maken uw verblijf veelzijdig u kunt namelijk wandelen, fietsen, vissen en nog veel meer.
Meer informatie >>He Hoi Hallo! Ik ben Aartje Twinkel, de ambassadeur van de KinderKampeerWereld. Wat? Je kent me nog niet? Nou, dat gaat misschien snel veranderen. Tenminste als je kiest voor één van de KinderKampeerWereld campings in Nederland.
Meer informatie >>Blauwgraslanden, rietvelden, hooilanden bezaaid met dotterbloemen, meer dan honderd soorten broedvogels en ruim vierhonderd soorten planten. Dat vindt u allemaal rond het Friese plaatsje Earnewâld, in het Nationaal Park De Alde Feanen. De plassen rond Earnewâld zijn ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. Sommige plassen zijn later ingepolderd, zoals de Jan Durks Polder. In de niet ingepolderde gebieden ontstonden moerassen en waterlanden met een rijke flora en fauna. Vergeet de verrekijker niet, want u komt langs twee vogelkijkhutten. Bewaar deze route voor een mooie zomerse dag, want ’s winters is de pont Hin en Wer uit de vaart.
Meer informatie >>Kamperen met tent, caravan of camper op een van de 132 Natuurkampeerterreinen: dat is genieten van een ongerepte natuurlijke omgeving met rust, ruimte en privacy in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Maar wél met goede voorzieningen!
Meer informatie >>In het kader van de Deltawerken voltooide Rijkswaterstaat in 1969 de inpoldering van de Lauwerszee, een inham van de kust zoals er vroeger vele waren. Deze route voert door het grensgebied van Friesland en Groningen, én langs de grens van oud en nieuw land. Na de inpoldering is het Lauwersmeer deels bestemd voor agrarisch gebruik deels voor militair oefenterrein. Lauwersoog ontwikkelde zich als visserijhaven en vertrekpunt naar het eiland Schiermonnikoog. Sinds 2003 is dit bijzonder vogelrijke gebied verklaard tot Nationaal Park Lauwersmeer.
Meer informatie >>Dit prachtige museum in een monumentaal pand hartje centrum Drachten toont kunst van Noord Nederland vanaf het begin van de 20e eeuw.
Meer informatie >>In 1969 voltooide Rijkswaterstaat in het kader van de deltawerken de inpoldering van de Lauwerszee, een inham van de kust zoals er vroeger vele waren. Deze route voert u langs de grens van oud en nieuw land. Na de inpoldering is het Lauwersmeer deels bestemd voor agrarisch gebruik deels voor militair oefenterrein. Lauwersoog ontwikkelde zich als visserijhaven en vertrekpunt naar het eiland Schiermonnikoog.
Meer informatie >>Ooststellingwerf maakt samen met Weststellingwerf deel uit van de vroegere Stellingwerven. Deze naam stamt uit de middeleeuwen, toen enkele dorpen in Zuidoost-Friesland zich afscheidden van Drenthe en zich aansloten bij de ‘Vriezen van Stellingwerf’. De Stellingwerven onderscheiden zich van de rest van de provincie: zij spreken veelal geen Fries, maar een Nedersaksisch dialect (het Stellingwerfs), nauw verwant aan het Drents. Ook het landschap wijkt af van het traditionele Friesland: geen meren en terpdorpen, maar zandgronden, turfvaarten en bossen en heidevelden.
Meer informatie >>