Ogenschijnlijk heeft een veenkoloniaal gebied nauwelijks landschappelijk schoon of een rijke historie. Maar juist de tocht door het Hunzedal, van de Hondsrug tot Stadskanaal, is een ontdekkingsreis. De route begint op de zandige Hondsrug met bossen, stuifzanden en eeuwenoude dorpen. Daarna volgt het vlakke Hunzedal waar beken stromen door een jong landschap. Verste punt is het Groningse Stadskanaal dat aan het gelijknamige kanaal ligt. Zo passeert deze route ruim zeven eeuwen verveningsgeschiedenis.
Meer informatie >>Ruilverkaveling maakte een einde aan het oude landbouwsysteem met verspreid liggende en vaak te kleine percelen, een slechte afwatering, onvoldoende ontsluiting door landbouwwegen en problemen met het gebruik van machines. Dit leidde overal in Drenthe tot drastische veranderingen in het landschap. Alleen Orvelte werd als ‘monument van landelijke bouwkunst’ uitgezonderd van het ruilverkavelingsplan. Behalve door het modern ingerichte landschap voert deze route langs veel karakteristieke elementen van het Drentse esdorp.
Meer informatie >>Deze route ontleent zijn naam aan de buurtschap Oud-Avereest, die ooit door Drentse boeren werd gesticht. Vanuit Drenthe gezien lag het dorpje aan de overkant van het riviertje De Reest. Vandaar de naam: Over-de-Reest ofwel Ave-reest. Het 37 km lange grensriviertje tussen Drenthe en Overijssel voerde vroeger het water af uit de veenmoerassen. In de winter trad het grillig meanderende riviertje regelmatig buiten zijn oevers. Nu het veen ontgonnen is, komt dat niet vaak meer voor.
Meer informatie >>Op vakantie in Drenthe? In bungalowpark De Huttenheugte bij Emmen is uw gezin van harte welkom!
Meer informatie >>Zuidlaren heeft zeven brinken, sommige bronnen spreken van tien, maar het zal een niet-Zuidlarenaar vaak onduidelijk zijn waar een brink eindigt en een gemeentelijk of ander park begint. Veel van die parken zijn gedrapeerd rond de gebouwen van het psychiatrische ziekenhuis Dennenoord en het nabijgelegen Noordersanatorium. Centraal in Zuidlaren is de brink onmiskenbaar, en ja, het blijken er zelfs twee als je goed kijkt. Eén vol bomen waar al meer dan 800 jaar een (paarden)markt wordt gehouden, en één rond de kerk met iets minder bomen maar wel met veel statige architectuur rondom. Alles dankzij generaties rijke Groningers die hun stad ontvluchtten.
Meer informatie >>Het stroomgebied van de Drentsche Aa is de ‘leidraad’ van deze route. Drentsche Aa is de verzamelnaam voor een stelsel slingerende beken in het midden en noorden van Drenthe, waaronder Oudemolense Diep, Taarloosche Diep, Looner Diep en Rolder Diep. Het is één van de laatste gave stroomdalen van ons land. Het landschapsreservaat Stroomdallandschap Drentsche Aa werd in 1965 opgericht om de bestaande natuurlijke rijkdom van het gebied te behouden en zo mogelijk te herstellen. De totale oppervlakte van het reservaat bedraagt ongeveer 3800 ha.
Meer informatie >>Het Bourtanger moeras was oorspronkelijk 300.000 hectare groot, waarvan 160.000 in Nederland, in het oostelijk deel van Groningen en Drenthe. Omstreeks 1600 werd het ‘bruine goud’ ontdekt als brandstof – turf. Er werden vaarten gegraven voor de ontwatering en voor de turfschepen, de afgegraven bodem werd omgezet in landbouwgrond. In 1992, toen dit proces was gevorderd tot in Zuidoost Drenthe, werd besloten om de laatste resten hoogveen te sparen. Tijdens deze tocht krijgt u een goed beeld van het hoogveenreservaat Bargerveen, maar ook van het landschap eromheen, dat bij de vervening is ontstaan.
Meer informatie >>Dit is een stevige wandeling door de ontginningsgebieden ten noorden van Hoogeveen, inclusief een paar stukken waar de mens zich koest heeft gehouden zoals de Boerenveense plassen. Ook daar lagen vroeger plaatselijk ontginningen, maar die zijn weer verwijderd. De route voert deels langs en drie maal over het riviertje het Oude Diep – rechtgetrokken maar toch mooi en plaatselijk al weer wat natuurlijker dankzij minder stringent waterbeheer. Waar de route door het dorp Stuifzand voert geeft route 16, die daar ook doorheen komt, aanvullende informatie. Op deze route is geen horeca, wel bij het eindpunt, in Hoogeveen.
Meer informatie >>Het zuidelijke deel van de Weldadigheidroute voert van het voormalige veenkoloniegebied rond Wapserveen naar de Havelterberg, een van de stuwwallen die in de voorlaatste ijstijd zijn opgeduwd. In het beekdal van de Wapserveense Aa ligt een biologisch-dynamische fruitkwekerij die een bezoek meer dan waard is.
Meer informatie >>Het Boomkroonpad, daar gaat het bos voor u leven! Wandel als een eekhoorn door de kronen van het bos, een unieke natuurervaring!
Meer informatie >>